Ulvö museum - idé och utveckling
Berättelse - gestaltning - teknik
Ulvö museum ska ge besökaren en känsla för hur livet i fiskarsamhället tedde sig för drygt 100 år sedan. Byggnaderna och föremålen och det sätt på vilket de arrangerats ger i bästa fall en upplevd närvaro i den historiska miljön. Vi kan förstärka denna närvarokänsla med ljud och dofter men vi når tyvärr aldrig fram. Den sinnesintryckens sammanfattning som kallas "atmosfär" kan helt enkelt inte ärvas och återges så att den kan upplevas av senare generationer.
Byggnaderna och föremålen är en ingång till kunskaper om byggnadssättet, fiskaryrkets metoder och redskap, hemmets sysslor m m. För alla som intresserar sig för det äldre fiskarsamhället och för Ulvöhamn blir museet i detta avseende en resurs till viken man ständigt kan återvända. Ett redskap i trä från 1800-talets mitt får dock ett värde först när det kan beskrivas - när det förses med en berättelse om hur det använts och eventuellt även vem som använt det. Berättandets värde blir desto tydligare när de gäller allt sådant som inte kan gestaltas med byggnader och föremål. Samhällslivet, näringarna och människorna måste beskrivas på andra sätt, genom återgivande av källdokument och genom de berättande texter vi själva producerar.
Informationssystem och databas
Inget går upp mot en levande museiguide, men "berättandet" måste också vara förankrat i vårt informationssystem. Den besökare som gör en rundvandring i kokhusets och i sjöbodens nedre plan nåR detta informationssystem via QR-koder i sin egen smartphone - eller med surfplattor som utlånas i vår reception. Centrala texter kommer även att finnas utskrivna på papper.
För att ge nödvändigt utrymme åt fördjupat berättande har bodskullen inretts till en utställningshall för texter och bilder där man via pekskärmar når längre ned i besökscentrets databas. Utställningsmaterial och pekskärmar är indelade i sex teman: Natur och geologi, Strömmingsfiske, Salterier och andra näringar, Samhällsliv, Ulvöhamns döttrar & söner, Lubbe Nordström.
Databas
Utöver detta finns en datorarbetsplats. Den är i första hand avsedd för dem som vill söka information direkt i databasen.
Vi använder databasen Sofie som ägs och administreras av Länsmuseet Västerbotten. Eftersom denna databas är vida spridd och har en stabil backup har vi beslutat använda denna för arkivering av all information som rör Ulvöarnas historia. Där lägger vi följande slag av objekt:
* arkiv och källtexter
* fotosamlingar
* bilder av föremålssamlingar
* ljudupptagningar
* filmer
Det material som lagras i Sofie kan vås via Sofies länets webbplats. Det är vår ambition att detta material ska bli direkt tillgängligt även från denna hemsida.
Centrum för aktiviteter
Från museet erbjuder vi guidning i Ulvö Gamla Kapell samt, efter beställning, Ulvö nya gruva.
Föreningshuset och museet ges oss goda möjligheter att anordna och stå som värdar för olika sammankomster. Bodskullen har plats för 20 sittande åhörare och kan därför med fördel användas vid mindre föredrag m m.