Calendar
Title and navigation
Title and navigation
april 2021
april 2021
 mtotfls
132930311234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
17262728293012
183456789

Nyheter

2020-07-01
Konservering av väggmålningar i Ulvö gamla kapell Föredrag i Föreningshu...
2020-06-03
    Möt Anne Braun, Länsmuseet På insidan av Ulvö kapells port...

VÄLKOMMEN TILL ULVÖ MUSEUM 

 - besökscentrum för Ulvöarnas kulturarv

 - mitt i Höga Kusten

 

  

SÄSONGEN 2021

På grund av pågående pandemi har vi beslutat öppna Ulvö Museum, Ulvö gamla kapell och Lotsstugan PRELIMINÄRT först fredagen den 25 juni, dvs på Midsommarafton, och hålla öppet till den 15 augusti.

I museets kokhus finns en plexiglasskiva uppsatt runt disken för att skydda personal och besökare.
Följ rekommendationerna som gäller för att hålla avstånd. Handsprit finns utplacerat i alla lokaler.

Ulvö Kapell är öppet, men tänk på att hålla avstånd och följa rekommendationerna då där är extra trångt.

På Lotsberget är Lotsstugan stängd för besökare att gå in i även denna säsong men glass, läsk och kaffe finns att köpa och flaggan är som vanligt hissad kl 11-15.

Den nya pandemilagen, som gäller till och med september 2021, sätter en gräns för hur många personer som får vistas på en plats samtidigt:

 * det är förbjudet för fler än åtta personer att samlas på träffar som är öppna för alla; om fler än åtta personer samlas på en öppen träff kan polisen stoppa träffen

 * det får inte heller vara fler än åtta personer på privata fester eller möten i festlokaler, föreningslokaler och på andra platser som man kan hyra; om man bryter mot den regeln kan man få betala böter eller få fängelse i högst sex månader.

Följ oss på hemsidan eller Facebook för uppdaterad information.

https://www.krisinformation.se/detta-kan-handa/handelser-och-storningar/20192/myndigheterna-om-det-nya-coronaviruset/andra-sprakother-languages/lattlast1/tb13-regler-och-forbud

 

Våra öppettider.

Situationen gör det svårt att genomföra guidningar i trånga lokaler på ett säkert sätt men vi följer rekommendationerna och nya beslut tas utifrån samhällsutvecklingen. 
Guidning och specialvisning utförs i mån av tillgänglig personal. Du som vill
beställa guidning i Ulvö kapell eller Ulvö museum - eller bådadera - kan kontakta oss per telefon eller e-post:

Tf 070 860 22 40

Epost: museumulvo@gmail.com 


Lyssna gärna på en introduktion i vår audioguide:


 

Ulvö museum drivs av Ulvö kapellag, som är en ideell förening. Vi har fri entré - men tar gärna emot ekonomiska bidrag, stora som små.

Om du tycker att museet givit dig en fin upplevelse, lämna gärna en penninggåva. 

Swisha ditt bidrag till 123 160 89 67, skriv ordet ”Gåva”
eller
sätt in pengar på Ulvö museifond, bg 606-6773

Tack!

 

 

 

 

 

 

Sommaren 2017:

Ulvö museum under Ulvödagarna 5-6 augusti

Trots dåligt väder och få besökare på ön blev Ulvödagarna en framgång för museet.

Lördagens föredrag av K-A Sundin om Docksta varv väckte stort intresse, likaså söndagens föredrag där Birgita Wedin berättade om sina böcker om kustfiskets kulturer i Västernorrland.


    Birgitta Wedin 
       K-A Sundin      

Kaggverksta'n var i arbete båda dagarna och tog emot många intresserade besökare.

 Kaggverkstan's entré


 
                        Brännstämpel "Ulvökaggen"

 Nyheter för säsongen

 

"Ulvökaggen"

I år år kunde vi äntligen realisera den "Ulvökagge" som stått på önskelistan i många år. Vi hoppas att Ulvökaggen blir en långsvarig profilprodukt som kan stärka varumärket Ulvöhamn och bli en fin symbol för fiskarkulturen och surströmmingen. Mer om detta på annan plats - Kaggtillverkning.

J A Vibergs lotsbåt

 

Mästerlotsen Johan Alfred Viberg (1852-1911) lät år 1895 bygga sig en mindre lotsbåt, drygt fem meter lång och 165 cm bred. Den tillhörde de lotsbåtar som ägdes av lotsarna - en kronolotsbåt fick Ulvöhamn först år 1901, se vidare Lotsväsen och sjöfart.
Vibergs lotsbåt användes yrkesmässigt en bit in på 1900-talet och har därefter levt ett långt liv i släktens ägo. Den har nu deponerats hos Ulvö museum och kommer att ligga vid museets båtstänger fr o m sommaren 2018.   

Ulvö Nya gruva

I år har vi lyckats röja en framkomlig stig till Nya gruvan på Södra Ulvön och genom samarbete med Albin Sehlberg har vi även kunnat erbjuda transport och guidning av besökare. En god bild av anläggningen får du om du åker med i denna överflygning. Mer om Ulvö gruvnäring - se Gruvdrift på Ulvön


Kulturguide med karta 

  

Genom samarbete med Nolaskogs orienteringsklubb har vi i år kunnat producera en karta med kortfattade beskrivningar av Ulvöarnas kulturarv.

Vägar och stigar är markerade så att besökaren kan ta sig fram på egen hand.

Vår lilla butik

 I museets butik finns smide från Bert Hagström och Tove Samuelsson i Husum, samiskt inspirerad träslöjd från Birgitta Ricklund i Örnsköldsvik, böcker av Birgitta Wedin och Kjell Söderberg m fl samt Ulvökaggen. 

Museet, Gamla kapellet och Lotsstugan

Ulvö kapellag driver fr o m i år museet, lotsstugan och Gamla kapellet som tre sammanhängande besöksplatser där olika delar av Ulvöhamns historia berättas. Driften av kapellet och guidning av besökare där görs för länsmuseets räkning inom ramen för ett treårigt utvecklingssamarbete som avslutas med denna säsong. I det projektet har vi även haft stöd av Örnsköldsviks kommun och Landstinget Västernorrland. Syftet med projektet är att utveckla en verksamhet som skapar påvisbar nytta för hela samhället - inte minst besöksnäringen - och att finna en driftsform som kan stå på egna ben. 
Vi tror att vi inom ramen för projektet funnit en arbetsform som gynnar ett samarbete även fortsättningsvis!