Fiskarfamiljens arbetsdygn
Förberedelser
Näten togs ned från gistvallen och placerades i skötbåten med flarnte’n förut och stente’n akterut. Innan skötbåten lade ut ”stenades” näten genom att stenar fästes i den stente’n nedtill på nätet. Detta var i regel ett kvinnogöra. Stenarna hjälpte till att hålla nätet sträckta och på plats.
Skötarna stenas. Foto: S Campbell 1916-1917.
Se filmsekvens om nedtagning av skötar 1917:
Nätläggning och bärgning av fångst
Nätplatsen utmärktes av en våle, ibland försedd med en klocka. Vålen var utförd så att det inte kunde missförstås vem som var ägare.
Vid upptagning drogs skötarna upp över relingen på ena sidan, ofta med en sidrulle. Efter hemkomsten lossades stenarna och kastades upp på bryggan, redo att tas i bruk vid nästa nätlägg. Från näten skakades strömmingen nu ned på båtens durk, eller på durken i en annan båt som lades intill – och östes därefter upp i kärl på kajen och togs in i sjöboden.
Ruben och Gottfrid Söderberg bärgar en strömmingsfångst. Till höger lådan med stente'n.
Familjen Dahlin bärgar strömming. År 1924.
Se filmsekvenser från 1917 om
-
utläggning av skötar
- upptagning av skötar:
- upptagning av fler skötar:
- avslagning av skötar:
Se filmsekvens om när Olga Wigren och Lubbe Nordström tar upp skötar 1939:
.
Gelning m m
Gelning och sköljning skedde därefter, vanligtvis i bodsvalen, ibland i den inre boden. Kvinnorna iförda s k barmskinn hade nu ett styvt arbete för att omhänderta dagsfångsten. Rensningen eller ”gelningen” utfördes på ett gelbord. Den gelade strömmingen lades därefter i särskilda geltråg, ofta ett kvinnogöra.
Gelen” (=fiskrenset) användes - ibland torkad - som gröpe för kreaturen.
Moster Sofia Bergner gelar strömming tillsammans med bl a Hanna och Pelle Westerström (till höger).
Ca 1916-1917.
Se filmsekvens när Olga Wigren gelar strömming 1917:
Saltning
Den gelade strömmingen lades nu i större eller mindre saltkar i en saltlag där salthalten var beroende av om det skulle tillverkas saltströmming eller surströmming. Gå till Salterier och andra näringar.
Upphängning på gistvall
Parallellt med gelning och insaltning omhändertogs näten. Med kärra, på s k skötbår eller i jutesäck togs näten därefter upp på gistvallen och hängdes på tork. Detta var ett tungt arbete som mestadels utfördes av männen tillsammans.
Skötarna gistas upp.